You are here

Usein kysyttyä

Error message

  • Notice: unserialize(): Error at offset 108 of 110 bytes in _menu_link_translate() (line 886 of /home/nauhatta/public_html/includes/menu.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 61 of 64 bytes in _menu_link_translate() (line 886 of /home/nauhatta/public_html/includes/menu.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 81 of 82 bytes in _menu_link_translate() (line 886 of /home/nauhatta/public_html/includes/menu.inc).

1) Huononeeko videokasetin kuvanlaatu kun se siirretään DVD:lle?

Ei huonone. Pikemmin se paranee samalla kun materiaali ajetaan erillisen konvertterin läpi. Tämä toki edellyttää ettei nauha ole niin kulunut ettei nauhuri pysty sitä ollenkaan toistamaan.

2) Miten nopeasti ehditte muuntaa tämän nauhan? DVD:llä on kiire.

Normaalisti yhden VHS-nauhan siirto valmistuu 2 työpäivässä. Ruuhkatilanteissa voi tulla viivästyksiä mutta niistä kyllä ilmoitetaan tilausta vastaanotettaessa. Jos asialla on todella kiire niin kysy ihmeessä, eiköhän me jotain keksitä.

3) Miksi maksaisin teille kun naapurini voi siirtää kasettini tallentavalla DVD-soittimella?

Voit tietenkin antaa nauhasi naapurin siirrettäväksi. Itse asiassa meilläkin on varastossa tuollainen tallentava VHS/DVD-yhdistelmälaite. Totuus on vain se, että sellaisella muunnettuna lopullinen kuvan- ja äänenlaatu ei vastaa ammattikäyttöön suunniteltujen laitteiden tasoa. Meidän hintamme suhteessa lopputulokseen ovat (vielä toistaiseksi???) kovin alhaiset.

Miksi et kokeilisi itse? Meillä on myynnissä tietokoneen USB-väylään liitettävä 'videosieppari' (analog-digital-muunnin). Hinta on edullinen, varsinkin jos aiot siirtää useampia nauhoja. Luultavasti olet tyytyväinen jälkeen. Jos kuitenkaan et, niin tiedät mistä voit kysyä apua...

4) Miten voin toimittaa kasetit teille? Entä niiden palautus?

Nauhat voi joko postittaa tai tuoda meille Helsingin Haagaan. Osoitteemme löydät sivulta 'yhteystiedot'. Jos tuotte nauhat meille, olkaa hyvä ja ilmoittakaa tulostanne etukäteen. Muistattehan täyttää tilauslomakkeen (PDF) tai vastaavat tiedot paperilla, niin tiedämme mitä tehdä nauhoille ja mihin osoitteeseen valmiit mediat lähetetään. Voitte myös noutaa materiaalit meiltä. Tällöin saatte ilmoittamaanne numeroon tekstiviestin kun tilaus on valmistunut ja noudettavissa.

5) Kuinka maksu hoidetaan?

Saatte siirrettyjen nauhojen mukana laskun, jolla maksuaikaa 14 päivää. Varaamme oikeuden tarkistaa luottotietonne ennen siirron aloittamista. Jos noudatte materiaalin meiltä, maksutapana on käteinen.

6) Saanhan omat kasettini takaisin?

Tottakai! Alkuperäiset nauhasi ja uudet CD:t tai DVD:t postitetaan samassa paketissa.

7) Kannattaako minun odottaa vielä jos vaikka hinnat laskevat/laitteet kehittyvät/mietin vielä hetken?

Ei oikeastaan. Kyseessä on kuitenkin analogiset magneettinauhat, joiden käyttöaika on rajallinen. Varsinkin Suomen oloissa kosteusvaihtelut heikentävät nauhan koostumusta. Siirtojen hinnat eivät todennäköisesti tule laskemaan. Lisäksi koska uusia VHS-nauhureita ei enää valmisteta niin mahdollisuudet katsoa kasetteja pienevät koko ajan.

8) Yhdestä kameranauhasta pitäisi leikata turhat harjoituskuvaukset keskeltä pois. Onnistuuko tämä?

Onnistuu kyllä. Mainitse tilauslomakkeen lisätiedoissa mahdollisimman tarkkaan minkä osuuden haluat jättää pois DVD:ltä. Esimerkiksi: "Takapihan omenapuita kuvattu kohdassa 13min 20s - 16min 45s. Sen voi leikata kokonaan pois."

9) Kaseteilleni on nauhoitettu paljon TV-ohjelmia. Voiko ne siirtää DVD:lle?

Valitettavasti ei. Tekijänoikeussyistä siirrämme ainoastaan sellaiset nauhat, jotka on itse kuvattu tai äänitetty. Elokuvia, TV-ohjelmia tai kaupallisia äänitteitä emme voi siirtää. Voitte hankkia meiltä USB-liitäntään kytkettävän videosiepparin, jolla saatte videot itse siirrettyä tietokoneelle kohtuullisella kuvanlaadulla.

10) Minulla on muutamia saneluja mikrokasetilla. Siirrättekö sellaiset CD:lle kun siitä ei ole missään mainintaa?

Eiköhän. Sivulla 'Muut mediamuunnot' on listattuna tällä hetkellä tuetut nauha- ja tiedostomuodot. Muun tyyppisiä materiaaleja siirrämme mahdollisuuksien mukaan. Aina kannattaa kysyä.

11) Kasettini on aika huonossa kunnossa ja nauhakin saattaa olla poikki. Voiko tällaista kasettia siirtää CD/DVD:lle?

Vanhemmat nauhat voivat joskus olla hauraita ja kuluneita. Yksittäinen katkeaminen ei estä CD/DVD:lle siirtoa. Jos nauha on katkennut ihan kasetin alusta tai lopusta, saadaan se kiinnitettyä kelalle takaisin niin ettei korjausta välttämättä edes huomaa lopputuloksesta. Jos nauha katkeaa keskeltä kasettia, liitetään katkenneet osat toisiinsa. Tässä tilanteessa nauhaan jää muutaman sekunnin mittainen häiriö tai se voidaan editoida levyltä pois.

Ilmoittakaa meille ennen siirtoa jos tiedätte nauhan olevan pahasti kulunut tai jos se on jo itse paikattu jostain kohdasta. Käytämme sitten erityistä tarkkuutta liitoskohdasta toistaessa.

12) Voiko DVD:tä ollenkaan editoida?

Jos teillä on tarkoitus vielä myöhemmin editoida siirrettyä materiaalia, kannattaa se jättää DV-AVI -muotoon eikä tehdä DVD-levyä vielä tässä vaiheessa. Näin lopullisesta kuvanlaadusta tulee paras mahdollinen. DV-AVI vie tilaa n. 13 gigatavua/tunti eli tiedostot on helpoin siirtää ulkoisella USB-kiintolevyllä. Voitte toimittaa sellaisen nauhojen mukana tai ostaa meiltä. Ottakaa meihin tarvittaessa yhteyttä niin katsotaan asiaa tarkemmin.

13) Siirretäänkö videoni jollekin halpislevylle?

Ei, käytämme vain testeissä parhaiten menestyneitä levyaihioita. Tällä hetkellä (3/2012) videonauhat siirretään Taiyo Yuden TYG03 4,7GB DVD-R -levyille. C-kasetit puolestaan Taiyo Yuden 700MB CD-R -levyille.

14) Miten näitä CD- ja DVD-levyjä pitäisi säilyttää? Onko kuvaukseni nyt ikuisesti tallessa?

Ei valitettavasti ikuisesti. Kirjoitettavia CD- ja DVD-levyjä on ollut markkinoilla suhteellisen vähän aikaa. Tämän takia luotettavaa tilastotietoa levyjen käyttöiästä ei vielä ole mutta keinotekoisesti levyjä ikäännyttämällä on niiden lukukelpoisuutta saatu testattua. Useimmat valmistajat ovat yhtä mieltä siitä että auringon UV-säteily on optisten levyjen pahin vihollinen. Levyjä on hyvä säilyttää pystyasennossa omassa kotelossaan, valolta ja savulta suojattuna n. 20-25 °C huonelämmössä. Huolellinen käsittely on myös tarpeen ettei levypintaan tule turhaan naarmuja tai tahroja.

Suositeltavaa on teettää säännöllisesti uusia kopioita eri valmistajien levyille jotta arvokkaat kuvauksesi tai äänityksesi olisivat parhaiten tallessa.

15) Tässäkö kaikki joka pitää tietää?

Kysy ihmeessä jos palveluistamme jäi jotain epäselväksi. Sivulla 'yhteystiedot' on lomake, jolla voit lähettää yhteydenottopyynnön. Samaisella sivulla näet myös puhelinnumeromme ja email-osoitteen.